|
Post by Kainu on Jan 30, 2016 17:07:15 GMT
Luin kerran jostain, että perjantai tarkoitti (oliko se norjaksi) vapaapäivää. Wikipediassa myös luki, että ennen Suomessa viikko on loppunut tavallisesti lauantaina ja alkanut sunnuntaina. Tarkoittaako se sitä, että Suomessakin perjantai on ollut vapaapäivä ja työnteko on alkanut jo sunnuntaina? Puhdistauduttiinko sitten lauantaisin tulevaa työviikkoa varten eikä tulevaa vapaata varten, vai peseydyttiinkö muinoin edes lauantaisin? Haluaisin muutenkin oppia lisää muinaisista päivistä, tavoista ja juhlista enemmän. Taivaannaulan kalenteriin sekoitetaan niin paljon uusia ja kristinuskoon liittyviä ja pohjautuvia tapoja, että sen mukaan ei voi elää. Olisi mukava, jos joskus karhun kansa julkaisisi oman kalenterin johon ei ole sekoitettu kristinuskon uskomuksia tai uusia tapoja.
|
|
ranys
Hallitus
Tietä käyden, olet tien vanki, vapaata on vain se metrin syvyinen umpihanki.
Posts: 284
|
Post by ranys on Jan 31, 2016 18:28:04 GMT
Tähän en osaa vastata Suomen osalta kovin kattavasti. Jostain olen joskus kuullut, että Suomen alueella, jossain kohtaa olisi käytetty jossain vaiheessa jossain osassa seitsenpäiväistä viikkoa, jossa päivät menivät tyyliin ensimmäinen arki, toinen arki, kolmas arki, neljäs arki, viides arki, kuudes arki, pyhä. Mutta tosiaan, tää on hyvin hämärä muistikuva jostain, en vanno todeksi. Meidän nykyviikonpäivänimethän on pääosin lainaa (sori kirjoitusasut, en muista kaikkia ulkoa): maanantai = månsdag = kuun päivä tiistai = tyrsdag = Tyrin päivä keskiviikko = mittwoch/onsdag torstai = torsdag = Torin päivä perjantai = freyrtag/freitag = Freyn päivä / vapaapäivä (vapaa ja Frey kuullostaavat aika samalta, vai mitä?) lauantai = lördag = pesupäivä sunnuntai = söndag = auringonpäivä Jossain vaiheessa sunnuntai on ollut viikon eka päivä, mutta silti pyhä. Sitten siitä vaan on jotenkin luisuttu aloittamaan maanantaina. Sinänsä ajatus, että viikon viimeisenä päivänä pestään ja aloitetaan viikko vapaapäivällä, kuullostaa hauskalta. Joku viisaampi ja asiasta paremmin tietävä vois vastata perinpohjaisemmin. Tää mun teksti on paljolti arvailua! 
|
|
Mio
Jäsenet
Posts: 9
|
Post by Mio on Feb 1, 2016 13:19:33 GMT
Viikon alkamisesta sunnuntaista kertoo jo keskiviikon nimi. Seitsenpäiväisessä viikossa oli luonnollista nimetä keskimmäinen päivä keskiviikoksi. Sunnuntai eli pyhäpäivä oli lepopäivä ja alkoi lauantai-illan auringonlaskusta. Muut viikonpäivät olivat pyhän vastakohtia eli arkea. Juurikin paikkakunnasta riippuen esim. ensimmäinen arki, toinen arki jne... Suomalaisessa kalenterissa on vuodesta 1973 noudatettu kansainvälistä standardia, jonka mukaan viikon ensimmäinen päivä onkin maanantai. Esim. ortodoksisessa kalenterissahan sunnuntai on yhä merkitty viikon ensimmäiseksi päiväksi. Opin itsekin lapsena, että sunnuntai on ensimmäinen päivä. Tuommoista tuli äkkiseltään mieleen. (Asiasta on näköjään kerätty adressiakin: www.adressit.com/sunnuntai )
|
|